Ήπειρος, ο απόλυτος προορισμός για τους καλοφαγάδες

Απλή αλλά ταυτόχρονα συναρπαστική, η κουζίνα της βορειοδυτικής Ελλάδας είναι γεμάτη με υπέροχα πιάτα και γευστικούς συνδυασμούς. Η γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής χαρακτηρίζεται από πρώτες ύλες εξαιρετικής ποιότητας, ενώ η τοπική γαστρονομία βασίζεται κυρίως σε αγροτικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι και κρέας. Η Ήπειρος έχει μακρά παράδοση στην τυροκομία. Στους Δελφούς και στη Δωδώνη μπορείτε να απολαύσετε νόστιμη φέτα που θεωρείται η καλύτερη στην Ελλάδα. Η περιοχή είναι επίσης διάσημη για το μετσοβόνε, το πικάντικο βασιλοτύρι και το κεφαλοτύρι της από αιγοπρόβειο γάλα. Σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε μανούρι, ένα τυρί χωρίς αλάτι, ή αν σας αρέσουν οι πιο έντονες γεύσεις, θα ενθουσιαστείτε με το γαλοτύρι, ένα βαρύ και κρεμώδες τυρί από πρόβειο γάλα. Αυτό που δεν πρέπει να χάσετε, είναι οι διάσημες χειροποίητες πίτες! Στην Ήπειρο φτιάχνουν πίτα με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: τυρί, λαχανικά, χόρτα, κρέας, μανιτάρια ακόμη και μακαρόνια! Με φύλλο ή χωρίς, υπάρχουν δεκάδες για να διαλέξετε: χορτόπιτα, σπανακόπιτα, γαλατόπιτα, κιμαδόπιτα, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα, λαχανόπιτα, μανιταρόπιτα.
Για να συνοδεύσετε αυτές τις λιχουδιές, προτείνουμε λευκό κρασί από τη Ζίτσα, που παράγεται από τη γηγενή ποικιλία Ντεμπίνα ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί από την ορεινή περιοχή του Μετσόβου.

elGreek